banner.inc


Incursiune in lumea fizicii
Bacalaureat 2 septembrie 2011

Proba scrisa la fizica
Termodinamica

-Filiera teoretica : profilul real,
-Filiera tehnologica : profilul tehnic si profilul resurse naturale si protectia mediului,
-Filiera vocationala : profilul militar .
¤ Sunt obligatorii toate subiectele din doua arii tematice dintre cele patru prevazute de programa, adica:
A. mecanica,
B. Elemente de termodinamica,
C. Producerea si utilizarea curentului continuu
D. optica
¤Se acorda 10 puncte din oficiu.
¤ Timpul efectiv de lucru este de 3 ore.
B. Elemente de termodinamica . Varianta 3
Se considera: numarul lui Avogadro NA = 6,02 1023mol-1 , constanta gazelor ideale R = 8,31 J /mol·K Intre parametrii de stare ai gazului ideal intr-o stare data exista relatia:
p ·V =νRT
Subiectul I.

Pentru itemii 1-5 scrieti pe foaia de raspuns litera corespunzatoare raspunsului corect. (15 puncte)
Lucrul mecanic maxim
O cantitate de gaz ideal se destinde, din aceeasi stare initiala A pana la acelasi volum final, prin patru procese reprezentate in figura alaturata.
Gazul efectueaza cel mai mare lucru mecanic in procesul:
a. A → 4 ;b. A → 3; c. A → 2 ;d. A →1 ;(3p)
Rezolvare
Lucrul mecanic la destinderea cvasistatica a unui gaz ,indiferent cum variaza presiunea , ete numeric egal cu aria delimitata de curba p = p(V) a procesului , segmentul (V1 - VA)si ordonatele pA = p(VA) si p1 = p(V1) corespunzatoare lui VA si V1 .
Raspuns corect d. A →1 ;(3p)

2. Simbolurile marimilor fizice fiind cele utilizate in manualele de fizica, marimea fizica definita prin raportul Q/mΔT reprezinta:
a. caldura molara ;
b. capacitate calorica ;
c. caldura specifica ;
d. energie interna .(3p)
Rezolvare
Caldura specifica este caldura necesara pentru a varia temperatura uitatii de masa dintr-un corp cu un grad. Caldura specifica se exprima prin relatia :
c = Q/mΔT
Raspuns corect c. (3p)

3. Simbolurile marimilor fizice fiind cele utilizate in manualele de fizica, unitatea de masura i S.I a maimii fizice exprimata prin raportul ΔU/ΔT este:
a. J ·K-1;
b. J mol-1K-1;
c. J· kg-1K-1;
d. J· mol-1
(3p)
Rezolvare
[C]SI = [ΔU]SI/[ΔT]SI = J/K
Raspuns corect a. (3p)

4. O cantitate de gaz ideal inchisa intr-un vas cu pereti rigizi primeste caldura Q. In timpul incalzirii, marimea fizica a carei valoare creste este:
a. numarul de molecule
b. presiunea
c. densitatea gazului
d. distanta medie dintre molecule (3p)
Rezolvare
Gazul fiind inchis intr-un vas cu peretii rigizi numarul de molecule si volumul gazului nu se modifica , in schimb creste : viteza moleculelor, numarul de ciocniri si presiunea exercitata de gaz .
Raspuns corect b. (3p)

5. O cantitate de gaz ideal se destinde adiabatic astfel incat lucrul mecanic efectuat este egal cu 150 J. Variatia energiei interne a gazului este egala cu:
a. 250 J ; b. 150 J ;
c. -150 J ; d. -250 J .(3p)
Rezolvare
Q = ΔU + L
Q = 0
ΔU = - L
ΔU = - 250 J .
Raspuns corect d. (3p)

Orientareboltzmann
dezordine2


Transformarea izocora
¤ . . . Este adevarat ca in noaptea nuntii, spre ziua, i-am spus mirelui, sotul meu, sa se ocupe el de invitati, vreme in care subsemnata am iesit in soseaua comunala, unde, intr-un autoturism, ma astepta un vechi prieten de-al meu. Pot dovedi insa cu martori ca plecarea nu s-a datorat nici unei alte cauze decat aceleia ca , dimineata , in Bucuresti, aveam retinuta ora la coafor.

¤ . . . Nu neg faptul ca am facut scandal in piata comunei, dar vreau sa arat ca pe nedrept sunt invinuit si de tulburarea linistii publice, intrucat piata era pustie la ora aceea, singurul public fiind doi paznici de noapte si doi brutari curiosi.

¤ . . . Onorata instanta, resentimentul clintului nostru fata de soacra nu poate fi considerat ca o culpa conjugala, intrucat noi vom dovedi cu opere din literatura clasica si chiar cu texte de la stramosii nostri romani ca intotdeauna in istorie au existat cazuri asemanatoare de resentimente fata de soacre.
Bacalaureat fizica
sus

«Pagina precedenta          Pagina urmatoare»Postati:

Facebook widgets  Twitter widgets   Google plus widgets   linkedin