banner.inc


Incursiune in lumea fizicii
Campul electromagnetic

Conform primei ecuatii a lui Maxwell in jurul unui camp electric variabil in timp ia nastere un camp magnetic ale carui linii de camp sunt inchise. Sensul campului magnetic se determina cu regula burghiului cand campul electric este crescator si este invers sensului dat de regula burghiului cand campul electric este descrescator. A doua ecuatie arata ca variatia in timp a campului magnetic produce in spatiul inconjurator un camp electric ale carui linii de camp sunt inchise.
Prin urmare, spatiul ocupat de un camp electric variabil in timp este simultan ocupat de un camp magnetic variabil in timp.
Ansamblul format din campul electric si magnetic, care oscileaza si se genereaza reciproc, se numeste camp electromagnetic.
Propagarea campului electromagnetic in mediu se face sub forma de unde electromagnetice. Spre deosebire de undele mecanice, la undele electromagnetice perturbatia care se propaga nu este o miscare de substanta ci un camp electromagnetic in care variaza in timp vectorul intensitatea campului electric si vectorul inductie magnetica. Deoarece cele doua campuri se propaga in spatiu, ele trebuie sa satisfaca ecuatia undelor. Se poate arata acest lucru pentru campul electric si magnetic . Analizam ecuatiile lui Maxwell pentru spatiul vid in care lipsesc sarcinile electrice.
ec.undelor
In concluzie campul electromagnetic se propaga in vid cu viteza luminii sub forma de unde electromagnetice.
Sa consideram un conductor parcurs de un curent electric i, variabil in timp. Curentul electric de conductie creaza in spatiul din jurul conductorului un camp magnetic, cu linii inchise ca in figura de mai jos. (Deoarece curentul electric este alternativ de inalta frecventa si campul magnetic creat de acest curent este variabil in timp)
unda.el.mag
Un camp magnetic variabil in timp da nastere la un camp electric de asemenea variabil in timp. La randul sau, campul electric variabil da nastere la un camp magnetic variabil in timp etc. Se formeaza astfel o succesiune de iinii de camp electrice si magnetice, care se inlantuie ca inelele unui lant care reprezinta campul electromagnetic ce se propaga in spatiu sub forma de unda electromagnetica. Din calcule rezulta ca viteza de propagare a undelor electromagnetice in vid se propaga cu
v = 1/√εoμo. Intr-o unda electromagnetica, campul electric si magnetic oscileaza in faza, perpendicular pe directia de propagare si perpendicular intre ele, deci unda electromagnetica este o unda transversala.
Dovada experimentala a existentei undelor electromagnetice, descoperite de Maxwell prin calcul matematic a fost data dupa mai bine de doua decenii de catre Heinrich Hertz, care a construit primul oscilator, emitator de unde electromagnetice si primul rezonator pentru receptia acestor unde.
l
(vezi)

Orientare
electro
"> 1. In jurul unui camp electric variabil in timp ia nastere un camp magnetic cu linii de camp inchise.
2. Unda electromagnetica.
3. In jurul unui camp magnetic variabil in timp ia nastere un camp electric cu linii de camp inchise.


logo
Bacalaureat fizica

Noutati
Sunt date solutiile la toate subiectele de fizica din anul 2014
Ex:
Mecanica 2014


Imagini
Imagini

placeholder


Regula.mainii.stangi

sus

«Pagina anterioara

Pagina urmatoare»Postati:

Facebook widgets   Twitter widgets   linkedin