banner.inc


Incursiune in lumea fizicii
Constructia imaginii unui obiect
In cazul rezolvarii unor probleme de optica in care intervine constructia imaginii unui obiect intr-o oglinda sau lentila este bine sa se respecte o anumita conventie:
- lumina se propaga intotdeauna de la stanga la dreapta;
- segmentul de dreapta masurat de-a lungul axei optice principale are originea in varful oglinzii sau in centrul optic al lentilei;
- segmentul de dreapta masurat in sensul propagarii luminii adica de la varful oglinzii (centrul optic al lentilei) spre dreapta va fi considerat pozitiv, iar daca este masurat spre stanga va fi negativ;
- segmentul de dreapta perpendicular pe axa optica principala dirijat in sus este pozitiv, iar daca este dirijat in jos este negativ;
- unghiul pe care il formeaza raza cu axa optica este pozitiv daca raza se roteste in sens trigonometric, astfel ca sa se suprapuna peste axa optica sub unghiul cel mai mic. Daca se roteste in sensul acelor de ceasornic este negativ (vezi figura: raza intalneste varful oglinzii)
    Pentru a construi imaginea unui punct obiect aflat in exteriorul axei optice este suficient sa se foloseasca o pereche oarecare din urmatoarele raze cu drum cunoscut:

b2

Pentru oglinzi.
- O raza de lumina incidenta paralela cu axa optica principala da o raza reflectata ce trece prin focar ea sau prelungirea ei. Raza reflectata se construieste tinanand seama de legea reflexiei i = r si de faptul ca raza de curbura CI (R) a oglinzii sferice este si normala in punctul de incidenta I.
Raza incidenta paralela cu axa optica
- O raza de lumina incidenta ce trece prin focar ea sau prelungirea ei se reflecta paralel cu axa optica principala (ca in figura de sus). In acest caz se respecta principiul reversibilitatii drumului razei de lumina, adica drumul unei raze de lumina nu depinde de sensul ei de propagare .
- O raza de lumina incidenta ce intalneste varful oglinzii se reflecta dupa o directie simetrica fata de axa optica conform legii reflexiei i = r.
Raza intalneste varful oglinzii
- O raza de lumina incidenta care trece prin centrul de curbura ea sau prelungirea ei se reflecta pe acelasi drum .
Raza trece prin centrul de curbura
    In cazul oglinzilor imaginea punctului obiect este data de intersectia celor doua raze reflectate (imagine reala) sau de intersectia prelungirilor razelor reflectate (imagine virtuala)
img.unui.pct.ob.in.oglinzi
    Daca obiectul AB este liniar si perpendicular pe axa optica, atunci se construieste imaginea punctului extrem B, apoi din punctul imagine B' se duce o perpendiculara pe axa optica si acolo unde perpendiculara intalneste axa optica se afla imaginea celuilalt punct extrem al obiectului.
Img unui ob in oglinzi
Pentru lentile - O raza de lumina incidenta paralela cu axa optica principala da o raza refractata ce trece prin focar ea sau prelungirea ei (raza desenata cu o singura sageata).
- O raza de lumina incidenta ce trece prin focar ea sau prelungirea ei se refracta paralel cu axa optica principala (raza desenata cu doua sageti ) .
- O raza de lumina ce trece prin centrul optic al lentilei trece nedeviata (raza desenata cu trei sageti).
Drumul razelor in lentile
    La fel ca in cazul oglinzilor imaginea unui obiect liniar AB se construieste folosind doua din cele trei raze cu drum cunoscut. Pentru inceput se construieste imaginea punctului extrem B, apoi din punctul imagine B' se duce o perpendiculara pe axa optica si acolo unde perpendiculara intalneste axa optica se afla imaginea celuilalt punct extrem al obiectului.
Imaginea unui obiect in lentile

Orientarebanner.t3


cap.optica
reflexia.si.refractia
Reflexia si refractia luminii. Se introduce o sursa de lumina intr-un mediu lichid si o rotim intr-un plan de incidenta, observam o raza refractata la suprafata de separare a celor doua medii. O data cu cresterea unghiului de incidenta raza refractata devine tot mai slaba in intensitate, iar cea reflectata mai puternica. Pentru un unghi de incidenta ℓ = i > arcsin(1/1.33) apare fenomenul de reflexie totala.
- ℓ se numeste unghi limita. Unghiul limita se calculeaza cu relatia:
ℓ = arcsin(n2/n1)

Din caietul grefierului

¤ "Este adevarat, onorata instanta: paratul - nefiind de specialitate - a operat porcul reclamantului fara instrumente corespunzatoare, motiv pentru care, in timpul operatiei, s-a folosit si de un cutitul de bucatarie; contrar celor consemnate in expertiza, porcul nu a decedat insa din cauza folosirii acestui cutit, deoarece, mai inainte de intrebuiuntare, paratul a avut grija si l-a dezinfectat cu o cantitate suficienta de tuica batrana".

¤ "Cu privire la la bonurile falsificate, nu recunosc invinuirea ce mi se aduce cum ca le-as fi falsificat eu. Este adevarat ca aceste bonuri au fost scrise si semnate de mine in locul vanzatorilor respectivi, dar acest lucru nu l-am facut cu intentia de a falsifica, ci pentru ca imi erau necesare sa justific unele lipsuri din gestiunea mea . . . "

¤ "- Stii pentru ce fapt esti trimis in judecata?
-Stiu onorata instanta ! Este adevarat, am fortat cu o bara usa magaziei de la cantina.
- Ce te-a indemnat sa faci acest lucru?
-Pai , m-am gasit cu niste prieteni si fiindca m-am luat cu vorba mi-a fost necaz ca pana una alta se inchisese cantina . . . "

¤ ". . . pentru ceas, va rog sa nu fiu pedepsit deoarece, mai inainte de a fi prins, profitand de betia reclamantului, i-l mai luasem odata de la mana dar, vazand ca sunt observat de un cetatean, i-l pusesem la loc; asa ca, acum ceasul era pe jumatate al meu . . ."

Noutati

logo
Pe site-ul "Bacalaureat fizica" gasiti solutiile la toate subiectele de fizica data la examenul de bacalaureat din anii 2013-2014. Ex: Mecanica 2014

sus

« Pagina precedenta   Pagina urmatoare»Postati:

Facebook widgets   Twitter widgets   linkedin