banner.inc


Incursiune in lumea fizicii
Efectul Compton
Efectul Compton consta in difuzia undelor electromagnetice pe electroni liberi sau foarte slab legati. Conform teoriei ondulatorii o unda electromagnetica interactioneaza cu un electron si obliga electronul sa execute o miscarare ondulatorie cu o frecventa egala cu frecventa undei electomagnetice.

oscilatiile elecronului
Miscarea oscilatorie a electronului este o miscare accelerata. Se stie ca o particula cu sarcina electrica aflat in miscare accelerata absoarbe sau emite energie sub forma de energie electromagnetica. Rezulta ca frecventa undei radiate de electronul aflat in miscare accelerata este egala cu frecventa de oscilatie a electronului. Asadar, dupa teoria ondulatorie unda incidenta si unda difuzata au aceeasi frecventa. Studiind difuzia razelor X s-a gasit in unda difuzata, radiatie cu lungimea de unda diferita de cea a undei incidente. La inceput s-a crezut ca diferenta se datoreste erorilor. Odata cu dezvoltarea spectrografiei razelor X s-a aratat ca abaterle ies din domeniulul erorilor.
In anul 1922-1923 problema a fost studiata mai amanuntit de A. H. Compton. El a luat un tub T de raze X si a trimis un fascicul asupra unei substante difuzante R. Fasciculul difuzat a trecut print-un sistem de fante si s-a indreptat asupra cristalului C al unui spectrograf de raze X un fascicul de raze difuzate.

Schema dispozitivului exprimental
Tubul T folosit de Compton a avut anticatodul confectionat din molibden. A reprezentat grafic intensitatea radiatiilor in functie de lungimea de unda pentru diferite unghiuri de difuzie folosind acelasi radiator.

Dependenta.intensitatii
Apoi a reprezentat grafic intensitatea radiatiilor in functie de lungimea de unda pentru radiatoare confectionate din substante diferite pentru acelasi unghi de difuzie.
Z.creste
Studiind graficele Compton a stabilit urmatoarele legi:
1) In radiatia difuzata apare o lungime de unda λ diferita de cea incidenta λo (λ > λo)
2) Deplasarea creste odata cu cresterea unghiului de difuzie;
3) Odata cu cresterea unghiului de difuzie intensitatea radiatiei nedeplasate scade, iar a radiatiei deplasate creste;
4) Pastrand unghiul de difuzie neschimbat, valoarea deplasarii nu depinde de natura radiatorului;
5) Cand unghiul de difuzie e neschimbat, odata cu cresterea numarului atomic al elementului din care este alcatuit radiatorul, intensitatea radiatiei nedeplasate creste, iar a radiatiei deplasate scade.
Pentru a putea explica aceste rezultate experimentale Compton a considerat ca radiatiile X sunt de natura corpusculara, deci sunt formate dintr-un flux de fotoni cu energia hνo. Un electron foarte slab legat de atom (electronii atomilor usori sau ai paturii periferice a unui atom greu pot fi considerati electroni liberi) interactioneaza cu un foton incident. In urma interactiunii o parte din energia fotonului incident este transmisa electonului, energia fotonului difuzat devine mai mica decat energia fotonului incident, iar electronul va avea un recul. Variatia lungimii de unda a fotonului si energia cinetica a electronului de recul vor fi calculate in pagina urmatoare.

Ştiaţi că:

¤ . . . Faraday a inceput sa lucreze propriu-zis, la varsta de patruzeci de ani. Toata viata lui de pana atunci nu fusese decat o perioada de pregatire. Egiptenii au avut nevoie de 10 ani ca sa construiasca drumul pe care au adus apoi pietrele necesare pentru constructia piramidelor. Faraday si-a pietruit drumul sau timp de douazeci si cinci de ani.


Niels.Bohr hallwachs
Radiatiile ultraviolete continute in arcul electric sunt focalizate, cu ajutorul unei lentile din cuart asupra unei placi de zinc incarcata negativ. Prin iradiere placa de zinc se descarca. Daca se foloseste o lentila de sticla fenomenul nu se mai produce, deoarece sticla absoarbe radiatiile ultraviolete.

"Iluminarea" de pe feribot

Negru
¤ In anul 1927, tubul electronic era deja cunoscut. O serie de aplicatii se bazau pe calitatile lui amplificatoare. Exista insa ceva care deforma semnalul. Se stia ca daca aceasta distorsiune este eliminata atunci tubul electronic se putea folosi in numeroase aplicatii. Harold S. Black facuse timp de mai multi ani cercetari in aceasta problema, dar fara rezultat. Intr-o dimineata, pentru a ajunge la Laboratoarele Bell, unde lucra, el lua feribotul. Se aseza pe o bancheta. ziarul Atunci si acolo a avut inspiratia care a dus la inventarea negativarii automate. In felul acesta a putut fi reglata emisia electronica a tubului, iar stiinta a fost imbogatita cu un concept de o importanta fundamentala. Citeste releul fotoelectric. Aceasta s-a petrecut intr-o zi in care, din intamplare, ziarul de dimineata a lui Black avea o pagina intreaga alba. Black se instala, folosi pagina, desena circuitul si scrise ecuatia respectiva!


logo

Bacalaureat fizica

Noutati
Sunt date solutiile la toate subiectele de fizica din anul 2014
Ex:
Mecanica 2014

Totul pentru stiintele naturii

Fizica  Biologie  Chimie

logo

Conatex pune la dispozitia laboratoarelor de fizica, chimie si biologie, o paleta de 4000 de produse, folosite pentru intuirea si intelegerea fenomenelor.

sus

«Pagina precedenta

  Pagina urmatoare»Postati:

Facebook widgets Twitter widgets linkedin