banner.inc


Incursiune in lumea fizicii



Principiul actiunii independente a fortelor



Acest principiu mai este cunoscut sub numele de principiul al IV-lea al mecanicii sau principiul superpozitiei actiunii fortelor, care se enunta in felul urmator:
Daca mai multe forte actioneaza in acelasi timp asupra unui punct material, fiecare forta produce propria sa acceleratie in mod independent de prezenta celorlalte forte, acceleratia rezultanta fiind suma vectoriala a acceleratiilor individuale. principiulIV
Acest principiu poate fi confirmat experimental. Fie un punct material asupra caruia actioneaza simultan trei forte forte care isi fac echilibru.
Acceleratiile produse de vec.F1 si Vectorul forta2 se compun si dau o acceleratie rezultanta care trebuie sa fie egala in modul si de sens opus cu acceleratia imprimata de vect.F3, deoarece punctul material sub actiunea celor trei forte ramane in repaus. Prin urmare, acceleratia rezultanta se compune dupa regula paralelogramului din acceleratiile pe care le-ar imprima separat fiecare forta componenta daca ar actiona singura.

Principiul relativitatii in mecanica clasica

Se considera un sistem de referinta inertial S fix si un sistem de coordonate o x y z t cu originea in O, solidar legat de sistemul fix. Presupunem un al doilea sistem de referinta S' de care este atasat sistemul de coordonate o'x'y'z't'care se misca fata de sistemul fix S rectiliniu si uniform cu viteza constanta in modul directie si sens Pentru simplificare se aleg cele doua sisteme de coordonate in asa fel incat ox si o'x'sa aiba orientarea vitezei cu care se misca sistemul mobil S', iar oy||o'y'.
Referentiale
Fie in sistemul mobil S' un punct material M. La momentul initial t = 0 cele doua origini coincid. Dupa un timp t, distanta oo' intre originile celor doua sisteme este oo' = v·t. La momentul t' coordonatele lui M in sistemul mobil S' sunt x',y',z', iar la momentul t in sistemul fix coordonatele sunt x,y,z. Intre coordonatele lui M in cele doua sisteme exista urmatoarele relatii:

x = x' + v·t;
y = y';
z = z';
t = t',

deoarece la originea timpului, originile celor doua sisteme au coincis.
Cele patru relatii reprezinta formulele de transformare a lui Galilei. Aceste formule permit trecerea de la coordonatele x,y,z masurate la momentul t in sistemul fix, la coordonatele sistemului mobil x',y',z' masurate simultan la momentul t' = t.
Cu ajutorul formulelor de transformae Galilei se poate afla care marimi se modifica la trecerea de la un sistem de referinta la altul si care raman invariante.
¤  Consideram un punct material care se deplaseaza uniform cu viteza w fata de sistemul mobil. Ecuatia miscarii in acest sistem la momentul t' = t este

x' = w·t,
x' = x - v·t,
x -v·t = w·t,
x = ( v + w )·t :|t,
x/t = V = v + w,

Compunerea vitezelor
Ultima relatie reprezinta teorema de compunere a vitezelor in mecanica clasica, unde V → viteza absoluta (viteza punctului material fata de sistemul fix), v → viteza de transport (viteza sistemului mobil fata de sistemul fix) si w este viteza relativa (viteza mobilului fata de sistemul mobil). La trecerea de la un sistem de referinta la altul viteza se modifica.
¤  Un observator din sistemul mobil masoara extremitatile unei bare
l' = x'2 - x'1 reprezinta lungimea statica pentru ca observatorul este in repaus fata de bara. Un alt observator masoara si el lungimea barei
l = x2 - x1 reprezinta lungimea cinematica, bara se afla in miscare fata de observator
x'2 = x2 - v·t
x'1 = x1 - v·t
l' = x2 - v·t - x1 + v·t = x2 - x1 = l
l' = l
La trecerea de la un sistem de referinta la altul lungimea este o marime invarianta.
¤   Timpul este o marime invarianta t' = t.
¤   Masa este o marime invarianta m'= m.
¤   Daca punctul material M se misca accelerat sau sistemul S', sau amandoua sunt accelerate, atunci derivand viteza absoluta in raport cu timpul se obtine acceleratia lui M fata de sistemul fix numita acceleratie absoluta.
acceleratiile
Daca S' se misca rectiliniu si uniform, atunci viteza de transport este constanta, iar derivata ei in raport cu timpul este zero . Acceleratia de transport fiind zero rezulta ca acceleratia absoluta este egala cu acceleratia relativa.
acceleratia invarianta
aa acceleratia absoluta;
at acceleratia de transport;
ar acceleratia relativa.
Pentru sistemele inertiale ecuatiile miscarii sunt identice.
Legile mecanicii sunt identice, pentru toate sistemele inertiale, sisteme care se misca rectiliniu si uniform unele fata de altele.
Pe baza unor observatii Galilei a formulat principiul relativitatii clasice :
Nici o experienta mecanica executata intr-un sistem inertial nu poate sa puna in evidenta miscarea acestuia fata de un alt sistem de referinta inertial.

Orientare



carti
arhimede

Ştiaţi că :

¤ . . . odata cu numirea lui Newton ca inspector la Monetarie si dupa patru ani director al Monetariei, situatia lui materiala se schimba foarte mult. Inchiriaza o casa mare, angajeaza servitori si o cheama pe nepoata sa Caterina Barton sa conduca aceasta casa, care devine unul din locurile de intalnire dintre cele mai alese ale Londrei intelectuale. Voltaire noteaza rautacios despre aceasta situatie: "Crezusem, in tinerete, ca Newton si-a facut sitatia numai prin meritul sau, nu e deloc asa, Newton avea o nepoata draguta care a placut mult ministrului de finante lordul Halifax. Calculul infinitezimal si gravitatia nu i-ar fi servit la nimic fara o nepoata draguta."Adevarul este ca de Carol Montagu al patrulea fiu al ducelui de Manchester, viitorul lord Halifax i-l lega o prietenie inca de pe timpul cand au fost amandoi in parlament

¤ . . . formula F = m·a este cunoscuta drept legea a doua a lui Newton, desi, in fapt, forma originala pe care a dat-o Newton acestei legi este cea data de relatia F = Δp/Δt.

¤ . . . unitatea de masura fundamentala pentru temperatura absoluta este numita Kelvin ( K ). A fost denumita astfel in cinstea fizicianului englez William Thomson, lord Kelvin.
Raportul de conversie
Din 0C in K → T = t0C + 273,15
Din 0F in K → T = ( tt0F - 32 ) + 273,15

Despre osmoza

Procesul de trecere preferentiata a solventului printr-o membrana se numeste osmoza. (Substanta dizolvata se numeste solvat, iar substanta dizolvanta se numeste solvent). Dintre doua solutii, 1 si 2, pentru care presiunile osmotice p1 si p2 sunt in relatia p1 >p2, solutia 1 este hipertonica (hiper inseamna deasupra sau peste, iar tonos inseamna incordare) in raport cu cea de-a doua, iar a doua este hipotonica in raport cu prima (hypo - sub). Daca p1 = p2 solutiile sunt izotonice (izos - aceeasi). De exemplu celulele rosii ale sangelui sunt permeabile pentru apa si impermeabile pentru clorura de sodiu. Apa distilata este hipotonica in raport cu lichidul intracelular si daca este injectata in vene se produce osmoza, adica apa patrunde prin peretii celulelor rosii si ridica presiunea in celule pana la distrugerea lor. Daca solutia injectata are presiunea osmotica mai mare decat plasma sanguina se produce osmoza lichidului din sange in solutia injectata si globulele rosii se deshidrateaza. Daca se injecteaza in vena o solutie de NaCl cu concentratia de 0,85 % (ser fiziologic) nu are loc osmoza deoarece serul este izotonic cu lichidul fiziologic.

Totul pentru stiintele naturii

Conatex pune la
dispozitia laboratoarelor de fizica, chimie si biologie, o paleta de
4000 de produse, folosite pentru intuirea si intelegerea fenomenelor.

Fizica   Biologie  Chimie

logo
Exemple:
Microscop Calorimetru Trunchi mini clasic
Set pentru distilare

sus

«Pagina precedenta Pagina urmatoare»  



Postati:

Facebook widgets    Twitter widgets    linkedin