header_br


Google      
Incursiune in lumea fizicii
Raspunsuri ingeniozitate


¤ 1. William Howitt a impuscat niste porumbei salbatici, a fixat porumbeilor calatori penele luate de la cei salbatici si porumbeii, deprinsi sa-si poarte mesajele, zburara perfect. Exploratorul afla insa ca n-au putut ajunge la destinatie. Primii trei au cazut victima soimilor, iar al patrulea, refuza sa transmita mesajul.

¤ 2. Doi vanatori se indreapta spre aceeasi copca de respiratie mergand in acelasi pas. Unul se opreste langa copca, celalalt trece mai departe. Auzindu-l pe cel care se indeparteaza, foca crede ca langa copca nu mai este nimeni si ca deci poate respira prin ea fara teama.

¤ 3. Va asezati la o astfel de distanta de cladire incat sa obtineti un ecou foarte clar. Folosim batai regulate din palme cu o astfel de frecventa incit sunetul incident sa se suprapuna cu cel reflectat (ecoul) numaram bataile efectuate intr-un anumit interva de timp. Pentru masurarea distantei folositi pasul, apoi calculati viteza v=N·2L/Δt.

¤ 4. Laminam simultan doua table de 2 mm si obtinem prin laminare doua table de 1mm fiecare .

¤ 5. Se foloseste arcul electric cu un electrod dintr-un metal greu fuzibil si un alt electrod din metalul fuzibil din care dorim sa fie confectionate alicele Problema e ca picaturile de metal sa fie sferice, pentru aceasta electrodul din care confectionam alicele trebuie rotit. In timpul rotirii se produc granule care capata forma sferica datorita tensiunii superficiale si pana ajung sa se loveasca de peretii incaperii se solidifica. Totul se desfasoara intr-o atmosfera de gaz inert, pentru a inlatura formarea oxizilor.

¤ 6. O conducta obisnuita nu se poate folosi pentru ca titeiul este prea vascos, de aceea se foloseste o conducta ghintuita (un tub cu canelura in forma unei lungi spirale). Titeiul este pompat cu o anumita cantitate de apa, canelura elicoidala ar da masei de lichid o miscare de rotatie, apa, mai densa prin miscarea de rotatie , datorita fortei centrifuge va forma o pelicula pe peretele interior al tubului, iar titeiul va luneca cu usurinta in interiorul acestei pelicule. La destinatie prin procedeul Cottrell se efectua dezemulsionarea titeiului (extragerea apei).

¤ 7. Se foloseste cordonul cu flexibilitate variabila care din punct de vedere constructiv este asemanator cu cainele jucarie facut din margele insirate pe sfori. Cand sforile sunt intinse, sirurile de margele sunt rigide si catelul se tine bine pe picioare, iar cand sforile sunt destinse, catelul cade. La fel si cordonul cu flexibilitate variabila este format din elemente cuplate, care sunt strabatute de un cablu. Cand cablul este destins cordonul se comporta ca o funie, iar cand cablul este intins acesta se comporta ca o bara.

¤ 8. Prin introducerea picaturii in apa s-a racit pelicula exterioara, apoi incepe sa se raceasca miezul. Pe masura ce miezul se raceste, acesta se contracta si pelicula exteriora se comprima apar forte de de tensiune care se elibereaza cand codita se rupe si sfera se sfarma in mii de bucatele. Daca sticla este racita lent se obtine sticla calita folosita la parbrizele autovehiculelor.

¤ 9. Se tine un ac in repaus, iar o extremitate a celuilalt o deplasam de-a lungul acului aflat in repaus, daca interactiunea se mentine tot timpul deplasari, acul aflat in miscare este magnet. Daca interactiunea dispare cand acul mobil se gaseste la mijlocul acului aflat in repaus inseamna ca acul aflat in miscare nu este magnet.

¤ 10. Se pun toate piesle de sah pe randul de jos si se lasa pe loc ultima piesa din stanga inaintam in coloana cu piesa vecina respectand regulile la fel cu urmatoarea piesa si asa mai departe .


b2

Ştiaţi că :

¤ . . . din anul 1922 a luat fiinta Societatea Romana de Radiodifuziune sub presedentia profesorului Dragomir Hurmuzescu, in acest interval de timp s-a construit cel dintai post de emisie radiofonica din tara, pentru regiunea Bucuresti, plasat chiar in salile institutului in care lucra D. Hurmuzescu.

¤ . . . in anul 1933 Horea Hulubei isi da doctoratul in fizica experimentala cu o lucrare privind efectul Compton multiplu. Din comisia de doctorat au facut parte Marie Sklodowska Curie si Perrin. Lucrarea este apreciata de Perrin, care-l introduce in cercul unor fizicieni renumiti: A. Einstein, Fr Jolliot - Curie, P. Langevin, P. Auger si altii.

¤ . . . in momenul inaugurarii podului de la Cernavoda, acesta a fost considerat cel mai mare pod din Europa si al treilea din lume (lungimea totala a podurilor dintre malul stang si cel drept al vaii Dunarii atinge 4088 m).

¤ ...un individ auzind despre prelegerile tinute de Albert Einstein si despre prestigiul sau stiintific, dupa ce a asistat la curs, il intreaba pe Einstein:
- Puteti sa-mi spuneti in doua cuvinte ce inseamna: camp scalar, camp de vectori, operatorul nabla, d'Alembertian, potential vector ...?
Einstein ii raspunde:
-Sigur ca da: expresii de specialitate.

¤ . . . in colaborare cu Ecaterina Cioranescu - Nenitescu, Costin Nenitescu a elaborat numeroase procese tehnologice pentru fabricarea medicamentelor, antidaunatorilor, compusilor macromoleculari, intermediarilor penru industria chimica organic . A elaborat un proces original de polimerizare a etilenei la presiune atmosferica cu un catalizator pe baza de amil sodiul brevetat in numeroase tari.
Orientare


carti
arhimede

Din caietul grefierului

¤ "Mi-as incepe pledoria mea cu un proverb indian , care spune ca adevarul ii iubeste pe aceia care il cauta si nu pe cei care se lauda ca il posed ... In aceasta situatie , adevarul se va indragosti mai intai de dumneavoastra , dupa aceea de mine si niciodata de partea adversa ..."
¤ "Recunosc ca s-au creat niste plusuri in notele de plata pe care eu le-am intocmit consumatorilor , adica sume in plus atat la total cat si la fiecare masa . Motivez insa ca aceasta datorita emotiei pe care am incercat-o recunoscand niste lucratori de politie la masa vecina care se dadeau drept clienti si numai din cauza asta am gresit la socoteli ..."
¤ "Este adevarat ca, in urma discutiilor purtate, subsemnatu' l-am lovit pe reclamant provacandu-i unele leziuni, fapt pentru care acesta a trebuit sa primeasca ingrijiri medicale vreme de mai multe saptamani; va rog sa retineti insa ca, atunci cand l-am lovit, eu eram in legitima aparare - reclamantul fiind acela care, desi ii dadusem buna ziua, nu mi-a raspuns la salut ..."
¤ "Faptele s-au petrecut in conditiile aratate la cercetare, in sensul ca am fost tentat sa iau banii din buzunarul partii civile insa numai crezand ca suma e mai mare ..."
f.Lorentz

sus

«Pagina precedenta     Pagina urmatoare»

Postati:

Facebook widgets Twitter widgets Google plus widgets linkedin