banner.inc


Incursiune in lumea fizicii
Refractia luminii prin lame cu fete plan paralele
Lama cu fete plan paralele este un mediu tranparent marginit de doua suprafete plane si paralele, marginite de ambele parti de un mediu transparent.
refractia.prin.lama
O raza de lumina SI cade pe fata A in punctul de incidenta I pe o lama cu fete plan paralele. In punctul I are loc simultan o reflexie si o refractie. Raza refractata II' se apropie de normala pentru ca lumina se propaga dintr-un mediu mai putin dens intr-un mediu mai dens n2 > n1 (lumina trece din aer in sticla). In punctul I' aflat pe fata B are loc o noua reflexie si refractie a razei care iese in aer departandu-se de normala.
Raza care a suferit doua refractii succesive se numeste raza emergenta, iar unghiul pe care-l formeaza cu normala i' se numeste unghi de emergenta. Aplicam legea refractiei in puctul de incidenta I
sin i /sin r = n2/n1    1)
Aplicam legea refractiei si pentru refractia sticla-aer din punctul I'
sin r/sin i' = n1/n2    2)
sin r = n1/n2sin i'     3)
Inlocuim pe 3) in 1)
sin i/[(n1/n2)sin i'] = n2/n1
n2/n1sin i = n2/n1sin i'
sin i = sin i' → i = i'
Pentru ca i = i' rezulta ca SI || I'S'fiind departate intre ele cu distanta I'M (h)fara ca raza emergenta I'S' sa fie deviata, ci numai departata cu h.
Concluzie :
O raza de lumina trecand printr-o lama transparenta cu fete plan paralele sufera o deplasare, raza emergenta ramanand paralela cu raza incidenta.

Calculul deplasarii

In triunghiul dreptunghic II'M deplasarea h este cateta opusa unghiului de deviatie d
h = II'·sin d
II'este ipotenuza in ΔII'M si in ΔIPI'
Aflam pe II' din ΔIPI'
cos r = IP/II'→ II' = IP/cos r = e/ cos r .
Am notat cu e grosimea lamei .
h = [e/cos r]·sin d
d = i - r
h = [e/cos r]·sin ( i - r ) .
Unghiul i se masoara, iar r se afla din legea refractiei.

curcubeulculorilor
Inchide ×
Circuite electrice

Va rugam sa folositi o parte din timpul dvs. pentru a accesa site-ul "Circuite electrice", unde intalniti notiuni simple de electicitate.
Va asteptam!

Circuite

Din caietul grefierului

¤ "Declar ca fiind in acel local, de masa mea s-a apropiat o tanara care m-a lasat sa inteleg ca nu m-ar refuza daca o tratez cu un coniac si, astfel, dupa ce-am baut mai multe pahare (in total, de 175 lei), tanara mi-a declarat ca ma iubeste foarte tare. Uitandu-ma eu mai bine la ea si gandindu-ma si la banii cheltuiti, mi-am dat seama ca parca - parca si mie incepusa sa-mi fie draga, ceea ce m-a determinat s-o invit sa plecam din local. Abia cand au intervenit organele de politie am descoperit ca tanara de care era sa ma indragostesc nu era decat o individa fara ocupatie si pe care o vedem pentru prima oara..."

¤ "Cand a plecat de la mine, inculpatul a luat 70 litri vin si doua gaini . . . Gainile si vinul le-a pus intr-o damigeana de 50 litri si le-a bagat in portbagajul masinii."

¤ "Stiu ca intre reclamanta si parata exista de multa vreme relatii proaste si se cearta in permanenta. Pentru a evita conflictele, sotul paratei a daramat gardul din leaturi si a facut unul mai inalt, din caramida, ca sa nu se mai poata certa femeile . . . "

¤ "Am fost impreuna cu reclamanta si inca doi prieteni la restaurantul "Casuta cu zorele" si am consumat 11 litri de vin, dar nu-mi dau seama cum de a ajuns ceasul ei la mine in buzunar, intrucat eu ma dusesem sa o conduc pana acasa. Poate cumva sa mi-l fi vandut si n-a mai tinut minte . . ."

¤ "In seara zilei respective, dupa ce bausem niste vin cu un prieten, m-am intors pe la miezul noptii acasa si am fost jignit de sotie, care m-a luat la rost ca de ce vin asa tarziu si in stare de ebrietate. Atunci, eu am vrut s-o fac sa-si retraga cuvintele, dar ea a refuzat si, sfidandu-ma, s-a retras in apartamentul unor vecini care mai demult erau contra mea. Dupa parerea mea, nu pot fi acuzat de alungarea sotiei de la domiciliu, intrucat eu, dimpotriva, chiar am vrut sa sparg usa acelor vecini pentru ca sa-mi readuc sotia la domiciliul conjugal".

banner-incursiune

Orientare


cap.optica
reflexia.si.refractia
Reflexia si refractia luminii. Se introduce o sursa de lumina intr-un mediu lichid si o rotim intr-un plan de incidenta, observam o raza refractata la suprafata de separare a celor doua medii. O data cu cresterea unghiului de incidenta raza refractata devine tot mai slaba in intensitate, iar cea reflectata mai puternica. Pentru un unghi de incidenta ℓ = i > arcsin(1/1.33) apare fenomenul de reflexie totala.
- ℓ se numeste unghi limita. Unghiul limita se calculeaza cu relatia:
ℓ = arcsin(n2/n1)


Ştiaţi că:

¤. . . intensitatea luminoasa I se masura in SI in candela (cd), care alaturi de m, kg, s, A, K si mol este o unitate de masura fundamentala in fizica.

¤. . . unghiul delimitat de suprafata laterala a unui con cu varful in centrul unei sfere se numeste unghi solid.

¤. . . unitatea de masura a unghiului solid este steradianul (sr). Unghiul solid ia valori cuprinse intre 0sr si 4πsr.

¤. . . candela este intensitatea luminoasa, intr-o directie data, a unei surse care emite o radiatie monocromatica de frecventa de 5.4·1014Hz si a carei intensitate energetica([Ie]SI = Watt/steradian), in aceasta directie, este 1/683 W/sr(steradian).

¤. . . lumenul este o unitate derivata pentru fluxul luminos (ΔΦ = I·ΔΩ).

¤. . . 1lm = 1cd·1sr.

¤. . . Luxul (lx) este iluminarea unei suprafete de 1m2 care primeste un flux luminos de un lumen uniform repartizat pe suprafata considerata.


schimb.de.caldura
sus

«Pagina precedenta

  Pagina urmatoare»Postati:

Facebook widgets   Twitter widgets   linkedin