banner.inc

Incursiune in lumea fizicii





trans.izocora

Inainte

Teoreme principale al mecanicii clasice



Daca o relatie fizica poate fi demonstrata matematic, atunci aceasta relatie este o teorema. Semnificatia unei teoreme poate fi data numai in functie de principiul din care a fost dedusa .
Exemplu: Pentru un corp de masa m care se misca pe o traiectorie circulara, din principiul al II-lea F = mg, in acelasi timp aceasta forta este egala cu forta centrifuga de inertie Fcfi = mv2/R, v - viteza pe traiectoria circulara, iar R este raza cercului descris de corp. Din egalitatea celor doua forte mg = mv2/R se deduce viteza corpului pe traiectoria circulara, g=v2/R si v = √gR. Relatia a fost dedusa din principiul al II-lea, de aceea este o teorema care poate fi numita teorema vitezei pe traiectoria circulara. Aceasta teorema include in ea o explicatie: viteza pe traiectoria circulara are aceasta forma pentru ca s-a admis principiul al II-lea ca atare. In cazul miscarii rectilinii al unui punct material principiul al II-lea este dat de relatia 1)
Impulsul fortei
Relatia 2 exprima teorema impulsului pentru punctul material.[vezi relatia 2)] Impulsul fortei (Fdt) aplicate punctului material este egala cu variatia impulsului punctului material. Relatiile 3) exprima teorema vitezei pe traiectoria rectilinie in cazul in care punctul material se misca uniform variat. Daca acceleratia si viteza au acelasi semn (a > 0, v > 0 sau a < 0 , v < 0), miscarea este uniform accelerata, iar daca au semne diferite (a > 0, v < 0 sau a < 0,v > o) miscarea este uniform incetinita. Daca acceleratia este zero teorema vitezei devine
v=const = const si miscarea devine rectilinie si uniforma. Pentru a gasi pozitia punctului materia fata de originea unui sistem de referinta se tine seama de definitia vitezei medii (deplasarea ce revine unitatii de timp, ([v]si = m/s), care se calculeaza pentru un interval de timp ce tinde catre zero, viteza initiala sunt vectorul de pozitie si viteza la momentul initial to

Teorema variatiei energiei cinetice

Lucrul mecanic efectuat de forta vec.F pentru a deplasa punctul material pe elementul de drum, in lungul traiectoriei este prin definitie dat de relatia 1). Se noteaza cu δL si nu cu dL pentru ca aceasta diferentiala nu este intotdeauna o diferentiala totala exacta. Pentru ca sa fie o diferentiala totala exacta ar trebui ca lucrul mecanic efectuat sa nu depinda de drum ci numai de pozitia initiala si finala a punctului material (de exemplu in cazul lucrului mecanic efectuat de fortele conservativa). In cazul nostru diferentiala poate depinde de expresiile componentelor fortelor .
Variatia energiei
Pentru o portiune finita de traiectorie cuprinsa intre doua puncte oarecare 1 si 2 lucrul mecanic este dat de relatia 3) . Prin urmare , lucrul mecanic efectuat asupra unui punct material este egal cu variatia energiei sale cinetice.

Teorema de variatie a momentului cinetic

variatia.mom.cinetic

In figura a) punctul material P are o articulatie fixa O in jurul careia se poate roti. Daca punctului material i se aplica o forta, atunci el se va roti in jurul unei axe ce trece prin articulatie. Efectul de rotatie e caracterizat de momentul fortei [relatia 1)]
Relatiile 3) exprima teorema de variatie a momentului cinetic al punctului material care se exprima sub forma: Variatia momentului cinetic al unui punct material, in raport cu un punct O [figura b)] este egala cu impulsul total al momentului care actioneaza asupra lui, calculat in raport punctul O.
Orientare



carti
arhimede

Interpretari eronate ale energetismului

¤ Relatia lui Einstein E = m·c2 este interpretata ca o echivalenta intre masa si energie;
¤ Transformarea substantei in camp (transformarea-anihilarea*- perechii electron-pozitron in doi fotoni), este interpretata ca transformare a materiei in energie ("dematerializare" a materiei);

¤ Defectul de masa este de asemenea interpretat ca transformare a materiei in energie;

¤ Transformarea a doi fotoni in perechi electron-pozitron este interpretata ca o "materializare" a energiei.

Erori:

¤ E = m·c2 nu exprima o identitate intre cei doi termeni, ci numai o dependenta cantitativa a celor doua proprietati: masa si energie;

¤ Materia si masa nu sunt echivalente, fiind doar una din proprietatile acesteia in forma sa de substanta;

¤ Energia nu este ceva imaterial, ci o forma de manifestare a materiei unice.


Din caietul grefierului

¤ . . ."Recunosc ca in seara zilei de 9 februarie am smuls din mana unui cetatean, pe care nu-l cunosteam, o servieta in care se afla suma de 17.000 lei, dar declar pe propria mea raspundere ca i-am luat-o cu gandul ca sa n-o piarda cumva, ca l-am vazut cam obosit. Mai declar ca intentionam s-o predau la politie, numai ca dupa ce am ajuns cu banii acasa am uitat. . ."
¤ . . ."Daca el a insistat, eu unul nu puteam sa las sa-mi scape ocazia. Tinea mortis sa-i promit un casetofon. I-am luat banii - 3000 lei,- i-am promis casetofonul, si cu asta am considerat afacerea incheiata. M - am si mirat de unde atata incredere in mine, din partea unui necunoscut. Pentru ca, sincer sa fiu, eu, unul, nu mi-as fi dat pe mana 3000lei".

¤ . . ." Este adevarat ca la controlul din magazin s-a gasit acea rochie in geanta mea, insa nu am deloc idee cum a ajuns acolo. Poate sa o fi pus cineva din cauza aglomeratiei..."

Fizica nucleara
sus

«Pagina precedenta     Pagina urmatoare»



Postati:

Facebook widgets   Twitter widgets   Google plus widgets   linkedin