banner.inc


Incursiune in lumea fizicii
Test 1 - mecanica - raspunsuri

Mai jos ai toate intrebarile testului. Raspunsurile corecte au fost scrise cu verde.

1. Galilei (Gal) este o unitate de masura tolerata pentru acceleratie. Transformati 1 Gal in sistemul international.
a. 10-2N/s;
b. 10-1N/kg;
c. 10-2ms-2.
Raspuns corect: c.

2. Un corp aruncat pe vertical in sus revine la sol dupa un timp. Sensul acceleratiei este:
a. in sus la urcare si in jos la coborare;
b. in sus si la urcare si la coborare;
c. in jos atat la urcare cat si la coborare.
Raspuns corect: c.

3. George Gamow in "Enigmele matematicii" propune urmatoarea problema: Un avion se deplaseaza pe distanta ABA. Pe distanta AB vantul bate din fata, iar la intoarcere pe distanta BA vantul bate din spate cu aceeasi intensitate, pe aceeasi directie si in acelasi sens. Cand se consuma mai mult combustibil, cand bate vantul sau in absenta in absenta lui?
a. cand bate vantul;
b. in absenta vantului;
c. acelasi consum de combustibil.
Raspuns corect: a.

4. Care este viteza medie a avionului, daca t' este durata la ducere si t" este durata la intoarcere, iar L = AB?
a. 2L/( t1 + t2);
b. L/( t1 + t2);
c. L ( t1 + t2 )/2t1t2.
Raspuns corect: a.

5. Intr-un vagon este suspendat un pendul ca in figura
test.pr.5
Aratati in ce stare este vagonul?
a. miscare accelerata;
b. miscare incetinita;
c. miscare rectilinie si uniforma.
Raspuns corect: a.

6. Un corp in miscare este supus actiunii unei forta a carei drepte suport trece prin articulatie. Ce se poate spune despre momentul cinetic al corpului?
a. creste;
b. scade;
c. ramane constant.
Raspuns corect: c.

7. Un parasutist cu masa de 90 kg cade cu viteza constanta dupa deschiderea parasutei. Care este forta de rezistenta a aerului,
daca g = 10ms-2?
a. 900kgms-2;
b. 90 N;
c. 900 dyna.
Raspuns corect: a.

8. Un calator se afla intr-un vagon ce se misca cu viteza de 54 km/h observa un al doilea tren ce trece prin fata lui in sens opus cu viteza de 20 m/s timp de 5 s. Care este lungimea trenului?
a. 175 m;
b. 100 m;
c. 120 m.
Raspuns corect: a.

9. Daca trenul al doilea din problema precedenta are lungimea de 100 m si merge in acelasi sens cu primul tren, cat timp va trece prin fata observatorului?
a. 25 s;
b. 20 s;
c. 30 s.
Raspuns corect: b.

10. Un corp cu masa m este lasat sa coboare fara frecare pe un plan inclinat de unghi α, acelasi corp este lasat sa cada liber de la aceeasi inaltime h. In ce caz lucrul mecanic este mai mare?
a. in caderea libera;
b. pe planul inclinat;
c. la fel.
Raspuns corect: c.
lucrul mec

Orientarecarti
arhimede

Ştiaţi că...

¤ ... Isaac Newton a trecut cu succes examenul de admitere la Trinity College in anul 1661. Aici a fost acceptat la inceput ca "subsizer"-student sarac care, neputand sa-si achite, taxele, era obligat sa presteze unele munci fizice. El s-a impus ca un student bine pregatit asa ca a devenit student efectiv ("scholer" in 1664), bacalaureat ("bachelor of arts-1665) si membru (fellow-1667). Ultimul titlu il ia cu succes, fiind clasificat al 23-lea dintr-o suta patruzeci si opt de candidati. In acelasi an profesorul Isaac Barrow i-a cedat catedra "Lucas" lui Newton pe care a detinut-o pana in anul 1696. La inceputul anului1672, a fost ales membru al Academiei de Stiinte a Angliei Royal Society.

¤ ... in anul 1696, lui Newton i se ofera un serviciu mai bine platit,cel de supraveghetor la monetarie, astfel ca in 1701 renunta definitiv la locul de profesor de la Trinity Colege. Doi ani mai tarziu a fost ales presedinte al Societatii Regale din Londra, functie in care a ramas pana la sfarsitul vietii sale (31 martie 1727). In 1705 a fost inobilat de regina Anna.

¤ ... primele cercetari ale lui Isaac Newton au fost din domeniul opticii, abia din anul 1676 a inceput sa se ocupe de mecanica, toate descoperirile sale din acest domeniu sunt cuprinse in lucrarea "Principiile matematice ale filosofiei naturale".

Despre I. Newton

¤ ... intamplarea care i-a indreptat atentia spre problemele gravitatiei a fost imaginea unui mar cazand Asa dupa cum forta de atractie a Pamantului provoaca caderea marului tot asa forta de atractie dintre planete si Soare produce curbarea traiectoriei planetelor si modificarea vitezei lor .

¤ ... primele cercetari ale lui Isaac Newton au fost din domeniul opticii ,abia din anul 1676 a inceput sa se ocupe de mecanica , toate descoperirile sale din acest domeniu sunt cuprinse in lucrarea "Principiile matematice ale filosofiei naturale"


In cautarea frumusetii

In dictionarul Larousse, frumosul este definit drept ceea ce "ne incanta ochi sau mintea". Nu este de mirare ca adevarul este minunat, caci adevarul reflecta frumusetea si armonia Universului. Mai mult, ceea ce este frumos se dovedeste deseori a fi si adevarat. Cand un matematician sau un fizician reuseste o constructie eleganta, aproape intotdeauna aceasta fie rezolva problema pusa, fie devine utila unor probleme viitoare

ascensor.u
sus

«Pagina precedenta

  Pagina urmatoare»Postati:

Facebook widgets   Twitter widgets   linkedin