banner.inc


Incursiune in lumea fizicii


Raspunsuri-test-2

Mai jos sunt toate intrebarile testului. Raspunsurile corecte au fost scrise cu verde.

Se da graficul energiei cinetice maxime a fotoelectronilor in functie de frecventa radiatiei incidente ce iradiaza suprafata metalica a unui catod asezat in vid.
test1
Nici un fotoelectron nu este extras din metal cand frecventa radiatiei este mai mica decat νo
test2-fa
Intrebuintati variantele din figura A, B, C si D pentru a raspunde la intrebarile de mai jos (In fiecare varianta, linia intrerupta arata graficul original).

1. Daca intensitatea radiatiei incidente pe suprafata creste la o valoare noua, fara sa se modifice frecventa initiala νo. Care din grafice arata prin linia continua maximul energiei cinetice a fotoelectronilor extrasi ca functie de frecventa radiatiei incidente?
a. A;
b. B;
c. C;
d. D;
e. Nici unul.
Raspuns corect: e;

2. O a doua suprafata emite fotoelectroni cand radiatia electromagnetica care cade pe ea are frecventa mai mica decat νo.Care din graficele A,B,C,D arata prin linia continua maximul energiei cinetice a fotoelectronilor extrasi in functie de frecventa radiatiei incidente pe a doua suprafata metalica?
a. A;
b. B;
c. C;
d. D;
e. Nici unul.
Raspuns corect: d;

3. O a doua suprafata emite fotoelectroni cand radiatia electromagnetica care cade pe ea are frecventa mai mare decat νo.Care din graficele A,B,C,D arata prin linia continua maximul energiei cinetice a fotoelectronilor extrasi in functie de frecventa radiatiei incidente pe a doua suprafata metalica?
a. A;
b. B;
c. C;
d. D;
e. Nici unul.
Raspuns corect: c;

4. O a doua suprafata emite fotoelectroni cand radiatia electromagnetica care cade pe ea are fotoni cu impulsul mai mic decat impulsul fotonilor radiatiei ce cad pe prima suprafata. Care din graficele A,B,C,D arata prin linia continua maximul energiei cinetice a fotoelectronilor extrasi in functie de frecventa radiatiei incidente pe a doua suprafata metalica?
a. A;
b. B;
c. C;
d. D;
e. Nici unul.
Raspuns corect:c;

5. O a doua suprafata emite fotoelectroni cand radiatia electromagnetica care cade pe ea are fotoni cu impulsul mai mare decat impulsul fotonilor radiatiei ce cad pe prima suprafata. Care din graficele A,B,C,D arata prin linia continua maximul energiei cinetice a fotoelectronilor extrasi in functie de frecventa radiatiei incidente pe a doua suprafata metalica?
a. A;
b. B;
c. C;
d. D;
e. Nici unul.
Raspuns corect: c;

6. O a doua suprafata emite fotoelectroni cand radiatia electromagnetica care cade pe ea are fotoni cu impulsul mai mic decat impulsul fotonilor radiatiei ce cad pe prima suprafata. Care din graficele A,B,C,D arata prin linia continua maximul energiei cinetice a fotoelectronilor extrasi in functie de frecventa radiatiei incidente pe a doua suprafata metalica?
a. A;
b. B;
c. C;
d. D;
e. Nici unul.
Raspuns corect: d;

7. O a doua suprafata emite fotoelectroni cand radiatia electromagnetica care cade pe ea are fotoni cu lungimea de unda mai mare decat a fotonilor ce cad pe prima suprafata. Care din graficele A,B,C,D arata prin linia continua maximul energiei cinetice a fotoelectronilor extrasi in functie de frecventa radiatiei incidente pe a doua suprafata metalica?
a. A;
b. B;
c. C;
d. D;
e. Nici unul.
Raspuns corect: c;

8. O a doua suprafata emite fotoelectroni cand radiatia electromagnetica care cade pe ea are fotoni cu lungimea de unda mai mica decat a fotonilor ce cad pe prima suprafata. Care din graficele A,B,C,D arata prin linia continua maximul energiei cinetice a fotoelectronilor extrasi in functie de frecventa radiatiei incidente pe a doua suprafata metalica?
a. A;
b. B;
c. C;
d. D;
e. Nici unul.
Raspuns corect: d;

9.Se dau radiatiile monocromatice rosu, galben, albastru si violet. Care fotoni au masa mai mare ?(Se stie ca radiatiile vizibile au lungimea de unda cuprinsa intre aproximativ 760nm si 400nm si sunt compuse din radiatiile monocromatice :rosu,orange,galben,verde,albastru,indigou si violet).
1nm =10-9 m
a. A;
b. B;
c. C;
d. D;
e. Au aceeasi masa.
Raspuns corect: d;

10.Care este raportul lungimilor de unda λ'/λ" a undelor echivalente particulelor nerelativiste cu masele m' si m", daca ele au aceeasi energie cinetica( dar nu aceeasi viteza)?
a. √m2/m1;
b. √m1/m2;
c. m2/m1;
d. m1/m2;
e. λ2 = λ1.
Raspuns corect: a;


Orientare


Niels.Bohr hallwachs
Radiatiile ultraviolete continute in arcul electric sunt focalizate, cu ajutorul unei lentile din cuart asupra unei placi de zinc incarcata negativ. Prin iradiere placa de zinc se descarca. Daca se foloseste o lentila de sticla fenomenul nu se mai produce, deoarece sticla absoarbe radiatiile ultraviolete.

Miraculosul radiu

In anul 1902, dupa 45 de luni de cand sotii Curie au anuntat existenta radiului, Marie Curie reuseste sa prepare 0.1 grame de radiu pur, si face o prima determinare a masei atomice a acestuia A = 225. Miraculosul radiu exista oficial. Radiul purificat in stare de clorura, este un praf alb, care se poate confunda usor cu sarea de bucararie. Dar proprietatile sale sunt uluitoare. Radiatia emisa de radiu este de doua milioane de ori mai puternica decat cea a uraniului. Radiatiile sale pot fi oprite doar de un ecran gros de plumb. Radiul are o umbra a sa, in sensul ca produce in mod spontan o substanta gazoasa care este si ea radioactiva
(88226Ra → 86222Rn* + 24α
86222Rn*86222Rn + ooγ), si care, chiar inchisa intr-un tub de sticla, se dezintegreaza dupa o
lege riguroasa.

Legile deplasarii radioactive

Doi savanti englezi, Ramsay si Soddy, demonstreaza ca radiul degaja o mica cantitate de heliu, ceea ce dovedeste ca are loc transformarea unui nucleu intr-un alt nucleu. Putin mai tarziu Rutherford si Soddy publica o teorie a transformarilor radioactive. Ei sustin ca nucleele radioactive se afla intr-o stare de evolutie spontana: cu cat transformarea lor este mai rapida, cu atat activitatea lor este mai puternica. Este vorba aici despre o teorie a transmutarii (deplasarii), adica nucleele radioactive emit radiatii in mod spontan transformandu-se in alte nuclee, dar nu cum o intelegeau alchimisti.
De exemplu poloniu se transforma in plumnb dupa ce din nucleu sunt expulzati patru nucleoni care formeaza heliu:
84210Po → 24 α + 82206Pb
Pentru lucrari in acest domeniu lui Rutherford i sa acordat Premil Nobel pentru... chimie. Cu aceasta ocazie el avea sa spuna: " Am facut fel de fel de transformari si transmutatii, dar propria mea transformare din fizician in chimist este cea mai rapida din toate cele pe care le-am cunoscut pana acum."


Modelul atomic

modelul.atomic
Postulatele lui Bohr.
1. Electronii se misca in jurul nucleului numai pe anumite orbite, de raze bine determinate, "numite orbite stationare". Starile corespunzatoare ale atomului se numesc "stari stationare". Energia sistemului intr-o stare stationara este constanta in timp.
2. Atomii absorb sau emit radiatii electromagnetice numai la trecerea dintr-o stare stationara in alta stare stationara. Energia absorbita sau emisa este egala cu cu diferenta energiilor corespunzatoare celor doua stari (In figura sunt prezentate doua stari s si i).
Exemplu: emisia de radiatie
Es - Ei = h·νsi

Discutii
fotomultiplicator
sus
sus

«Pagina precedenta

  Pagina urmatoare»Postati:

Facebook widgets   Twitter widgets   linkedin