banner.incIncursiune in lumea fizicii
Testul 1 - mecanica


   1. Galilei (Gal) este o unitate de masura tolerata pentru acceleratie. Transformati 1 Gal in sistemul international.

a. 10-2N/s

b.10-1N/kg

c.10-2ms-2

    2. Un corp aruncat pe vertical in sus revine la sol dupa un timp. Sensul acceleratiei este

a. in sus la urcare si in jos la coborare

b. in sus si la urcare si la coborare

c. in jos si la urcare si la coborare

    3. George Gamow in "Enigmele matematicii" propune urmatoarea problema: Un avion se deplaseaza pe distanta ABA . Pe distanta AB vantul bate din fata, iar la intoarcere pe distanta BA vantul bate din spate cu aceeasi intensitate, pe aceeasi directie si in acelasi sens. Cand se consuma mai mult combustibil ?

a. cand bate vantul

b. in absenta vantului

c. acelasi consum de combustibil

    4.Care este viteza medie a avionului daca t' este durata la ducere si t" este durata la intoarcere, iar L = AB ?

a. 2L/( t1 + t2 )

b. L/( t1 + t2 )

c. L ( t1 + t2 )/2t1t2

    5. Intr-un vagon este suspendat un pendul ca in figura
Aratati in ce stare este vagonul?

Test itemul 5

a. miscare accelerata

b. miscare incetinita

c. miscare rectilinie si uniforma

    6. Un corp in miscare este supus actiunii unei forte a carei drepte suport trece prin articulatie. Ce se poate spune despre momentul cinetic al corpului?

a. creste

b. scade

c. ramane constant

    7. Un parasutist cu masa de 90 kg cade cu viteza constanta dupa deschiderea parasutei. Care este forta de rezistenta a aerului, daca g = 10ms-2?

a. 900kgms-2

b. 90 N

c. 900 dyna

    8. Un calator se afla intr-un vagon ce se misca cu viteza de 54 km/h observa un al doilea tren ce trece prin fata lui in sens opus cu viteza de 20 m/s timp de 5 s. Care este lungimea trenului?

a. 175 m

b. 100 m

c. 120 m

    9. Daca trenul al doilea din problema precedenta are lungimea de 100 m si merge in acelasi sens cu primul tren, cat timp va trece prin fata observatorului?

a. 25 s

b. 20 s

c. 30 s

    10.Un corp cu masa m este lasat sa coboare fara frecare pe un plan inclinat de unghi a, acelasi corp este lasat sa cada liber de la aceeasi inaltime h. In ce caz lucrul mecanic este mai mare?

a. in caderea libera

b. pe planul inclinat

c. la fel

Raspunsurile testului sunt pe pagina urmatoare

Verifica
Orientare

gresala
Gasiti gresala din schema releului

carti
arhimede

Inteligenta materiei

Dumitru Constantin

" Tahra procedeaza in maniera sa obisnuita pentru a intra intr-o autocatalepsie . Isi apasa degetele pe arterele carotide si pe tample. Isi retrage limba inapoi si inspira brusc . In cateva minute experimentul reuseste deplin . Respiratia se opreste, sangele inceteaza sa mai circule , intregul sau corp ramane intepenit . Cade pe spate in bratele asistentilor sai si , in timp ce-l sustin , medicii care il examineaza certifica absenta pulsului si a respiratiei !
Asistentii ii astupa urechile , narile si gura cu vata . Corpul rigid , asemeni unei statui , este culcat in sicriu . Vazandu-l asa , era greu sa spui prin ce se deosebea de un cadavru . Aceasta fata de cenusa , acest "mort viu"nu dadea nici cel mai mic semn de viata . Ajutoarele isi iau uneltele si umplu sicriul cu nisip rosu , marunt . Corpul dispare in intregime in nisip Apoi se pune la loc capacul de lemn care este prins solid in cuie . Dupa aceasta ajutoarele il duc si-l depun alaturi pe un covor alaturi de un alt sicriu mai mare , Introduc sicriul in cel de al doilea si-l umplu si pe acesta cu nisip , in asa fel incat primul dispare complet acoperit . Dupa expirarea timpului fixat Tahra este scos din sicriu. Dupa toate calculele , el nu mai putea trai . Tahra are pielea colorata in gri pamantiu caracteristica cadavrelor . Rigiditatea persista , este asezat pe un fotoliu si dupa cateva minute apar primele semne de intoarcere la viata . Pleoapele incep sa tremure , apoi se manifesta ritmul unei respiratii linistite , treptat intregul corp se reanima . Au fost necesare douasprezece minute pentru ca Tahra sa redevina el insusi si sa spuna ca a dormit atat de profund , ca nu a stiut nimic din ce s-a intamplat . A spus ca isi aminteste numai ca a inchis ochii si ca , prin ciudatul proces de postsugestie , s-a trezit exact in clipa in care si-a propus" .
Comentariu: Se pare ca personajul principal este un mentalist care a creat efectul printr-un truc psihologic apeland la manipulare si sugestie.

Ştiaţi că...

¤ ... Isaac Newton a trecut cu succes examenul de admitere la Trinity College in anul 1661. Aici a fost acceptat la inceput ca "subsizer"-student sarac care, neputand sa-si achite, taxele, era obligat sa presteze unele munci fizice. El s-a impus ca un student bine pregatit asa ca a devenit student efectiv ("scholer" in 1664), bacalaureat ("bachelor of arts-1665) si membru (fellow-1667). Ultimul titlu il ia cu succes, fiind clasificat al 23-lea dintr-o suta patruzeci si opt de candidati. In acelasi an profesorul Isaac Barrow i-a cedat catedra "Lucas" lui Newton pe care a detinut-o pana in anul 1696. La inceputul anului1672, a fost ales membru al Academiei de Stiinte a Angliei Royal Society.

¤ ... in anul 1696, lui Newton i se ofera un serviciu mai bine platit,cel de supraveghetor la monetarie, astfel ca in 1701 renunta definitiv la locul de profesor de la Trinity Colege. Doi ani mai tarziu a fost ales presedinte al Societatii Regale din Londra, functie in care a ramas pana la sfarsitul vietii sale (31 martie 1727). In 1705 a fost inobilat de regina Anna.

¤ ... intamplarea care i-a indreptat atentia spre problemele gravitatiei a fost imaginea unui mar cazand, asa dupa cum forta de atractie a Pamantului provoaca caderea marului tot asa forta de atractie dintre planete si Soare produce curbarea traiectoriei planetelor si modificarea vitezei lor.

¤ ... primele cercetari ale lui Isaac Newton au fost din domeniul opticii, abia din anul 1676 a inceput sa se ocupe de mecanica, toate descoperirile sale din acest domeniu sunt cuprinse in lucrarea "Principiile matematice ale filosofiei naturale".
sus

«Pagina precedenta     Pagina urmatoare»Postati:

Facebook widgets   Twitter widgets   Google plus widgets   linkedin