banner.inc


Incursiune in lumea fiziciiTestul 2 Efectul fotoelectric


Se da graficul energiei cinetice maxime a fotoelectronilor in functie de frecventa radiatiei incidente ce iradiaza suprafata metalica a unui catod asezat in vid.
test1
Nici un fotoelectron nu este extras din metal cand frecventa radiatiei este mai mica decat νo
test2-fa
Intrebuintati variantele din figura A, B, C si D pentru a raspunde la intrebarile de mai jos (In fiecare varianta,linia intrerupta arata graficul original).

1. Daca intensitatea radiatiei incidente pe suprafata creste la o valoare noua,fara sa se modifice frecventa initiala νo. Care din grafice arata prin linia continua maximul energiei cinetice a fotoelectronilor extrasi ca functie de frecventa radiatiei incidente?
a. Abr> b. B
c. C
d. D
e. Nici unul

2. O a doua suprafata emite fotoelectroni cand radiatia electromagnetica care cade pe ea are frecventa mai mica decat νo.Care din graficele A,B,C,D arata prin linia continua maximul energiei cinetice a fotoelectronilor extrasi in functie de frecventa radiatiei incidente pe a doua suprafata metalica?
a. A
b. B
c. C
d. D
e. Nici unul

3. O a doua suprafata emite fotoelectroni cand radiatia electromagnetica care cade pe ea are frecventa mai mare decat νo.Care din graficele A,B,C,D arata prin linia continua maximul energiei cinetice a fotoelectronilor extrasi in functie de frecventa radiatiei incidente pe a doua suprafata metalica?
a. A
b. B
c. C
d. D
e. Nici unul

4. O a doua suprafata emite fotoelectroni cand radiatia electromagnetica care cade pe ea are fotoni cu impulsul mai mic decat impulsul fotonilor radiatiei ce cad pe prima suprafata .Care din graficele A,B,C,D arata prin linia continua maximul energiei cinetice a fotoelectronilor extrasi in functie de frecventa radiatiei incidente pe a doua suprafata metalica?
a. A
b. B
c. C
d. D
e. Nici unul

5. O a doua suprafata emite fotoelectroni cand radiatia electromagnetica care cade pe ea are fotoni cu impulsul mai mare decat impulsul fotonilor radiatiei ce cad pe prima suprafata .Care din graficele A,B,C,D arata prin linia continua maximul energiei cinetice a fotoelectronilor extrasi in functie de frecventa radiatiei incidente pe a doua suprafata metalica?
a. A
b. B
c. C
d. D
e. Nici unul

6. O a doua suprafata emite fotoelectroni cand radiatia electromagnetica care cade pe ea are fotoni cu impulsul mai mic decat impulsul fotonilor radiatiei ce cad pe prima suprafata .Care din graficele A,B,C,D arata prin linia continua maximul energiei cinetice a fotoelectronilor extrasi in functie de frecventa radiatiei incidente pe a doua suprafata metalica?
a. A
b. B
c. C
d. D
e. Nici unul

7. O a doua suprafata emite fotoelectroni cand radiatia electromagnetica care cade pe ea are fotoni cu lungimea de unda mai mare decat a fotonilor ce cad pe prima suprafata.Care din graficele A,B,C,D arata prin linia continua maximul energiei cinetice a fotoelectronilor extrasi in functie de frecventa radiatiei incidente pe a doua suprafata metalica?
a. A
b. B
c. C
d. D
e. Nici unul

8. O a doua suprafata emite fotoelectroni cand radiatia electromagnetica care cade pe ea are fotoni cu lungimea de unda mai mica decat a fotonilor ce cad pe prima suprafata.Care din graficele A,B,C,D arata prin linia continua maximul energiei cinetice a fotoelectronilor extrasi in functie de frecventa radiatiei incidente pe a doua suprafata metalica?
a. A
b. B
c. C
d. D
e. Nici unul

9.Se dau radiatiile monocromatice rosu, galben, albastru si violet.Care fotoni au masa mai mare?(Se stie ca radiatiile vizibile au lungimea de unda cuprinsa intre aproximativ 760nm si 400nm si sunt compuse din radiatiile monocromatice: rosu,orange,galben,verde,albastru,indigou si violet).
1nm =10-9m
a. A
b. B
c. C
d. D
e. Au aceeasi masa

10.Care este raportul lungimilor de unda λ12 a undelor echivalente particulelor nerelativiste cu masele m1 si m2 , daca ele au aceeasi energie cinetica( dar nu aceeasi viteza)?
a. √m2/m1
b. √m1/m2
c. m2/m1
d. m1/m2
e. λ12

Rezultatele testului sunt pe pagina urmatoare
Verifica


OrientareNiels.Bohr hallwachs
Radiatiile ultraviolete continute in arcul electric sunt focalizate, cu ajutorul unei lentile din cuart asupra unei placi de zinc incarcata negativ. Prin iradiere placa de zinc se descarca. Daca se foloseste o lentila de sticla fenomenul nu se mai produce, deoarece sticla absoarbe radiatiile ultraviolete.

Ştiaţi că ...

¤ .. intr-una din zile, Pierre Curie a primit din partea decanului facultatii unde lucra o nota prin care i se aducea la cunostinta ca rectorul universitatii l-a propus ministrului pentru decorare cu ordinul Legiunea de onoare, propunere cu care ministrul a fost de acord. Dupa parerea ministrului, aceasta ar fi fost o decoratie demna de Pierre Curie, pentru lucrarile sale in domeniul radioactivitatii. Pierre Curie i-a raspuns decanului astfel: "Binevoiti a transmite domnului ministru multumirile mele si comunicati-i ca nu simt nici cea mai mica necesitate a unui ordin, dar simt foarte tare nevoia unui laborator.

¤ . . . Curie-Sklodowska Marie impreuna cu Pierre Curie si cu Henry Becquerel au primit premiul Nobel pentru fizica in anul 1903, iar Marie Curie a primit si premiul Nobel pentru chimie in 1911.

¤ . . . dupa descoperirea radiului si poloniului, Marie si Pierre Curie au fost invitati la Londra, la un banchet organizat in cinstea lor de aristocratii englezi. Erau foarte modest imbracati. Cum nu mai fusesera la nici o receptie, nu se simteau in largul lor. Marie, care nu purta nici macar verigheta, se uita cu foarte mult interes la bijuteriile cu care erau impodobite doamnele din inalta societate londoneza. Deodata insa, ea observa cu mirare ca si sotul ei se uita cu atentie la aceste stralucite podoabe. Intoarsa acasa, Marie il intreaba pe Pierre de ce avusese o purtare asa de ciudata la banchet. Sotul ei ii raspunse ca neavand ce face a inceput sa calculeze cate laboratoare s-ar putea construi cu ajutorul pietrelor pretioase care atarnau la la gatul fiecareia dintre doamnele ce fusesera de fata.

¤ . . . Marie Curie a studiat, efectele biologice ale radiului ,punand bazele radioterapiei.

¤ . . . Marie Curie a fondat si condus Institutul de radiu din Paris, unde s-au format elevii sai cei mai apropiati, fiica sa Irene si ginerele sau Frederic Joliot Curie.

¤ . . . sir Joseph John Thomson fizician englez de origine scotian a fost elevul lui Maxwell la Cambridge.

¤ . . . in 1903 cu doi ani inainte de a deveni profesor la Institul Regal din Londra, Thomson formuleaza un model al atomului, a carui importanta este numai istorica.


banner.logo2
sus

«Pagina precedenta

  Pagina urmatoare»Postati:

Facebook widgets   Twitter widgets   Google plus widgets   linkedin