header_br


Incursiune in lumea fizicii


Tipuri de itemi


Itemul este un element component al unei probe.
Din punct de vedere al obiectivitatii in notare,
itemii se clasifica in :
1. Itemi obiectivi
2. Itemi semiobiectivi
3. Itemi subiectivi

1. Itemi obiectivi
Testeaza un numar si o varietate mare de elemente de continut, dar, de cele mai multe ori, capacitati cognitive de nivel inferior. Acesti itemi realizeaza o puternica structurare a sarcinilor propuse celor evaluati, in concordanta cu obiectivele de evaluare pe care si le propun. In ceea ce priveste caracteristica de obiectivitate, se constata ca exista trei directii in care acest termen poate caracteriza procesul de evaluare: obiectivitate a constructiei itemului (cerinta structurata si strict corelata cu un obiectiv operational de evaluare); obiectivitate a perceptiei sarcinii de catre subiectul de examinat (subiecti diferiti solutionand in acelsi mod acelasi item) si obiectivitate a notarii, evaluatori diferiti acordand aceeasi nota pentru aceeasi solutie a aceluiasi item.
Itemii obiectivi se clasifica in:
- Itemi cu alegere duala care solicita raspunsuri de genul: adevarat/fals; corect/gresit; da/nu; acord/dezacord; general/particular; varianta 1/ varianta 2, etc.
Acest tip de itemi poate fi folosit pentru a evalua raportul dintre un obiect si una din dualitatile: adevarat/fals; corect/gresit; da/nu; acord/dezacord; general/particular; varianta 1/ varianta 2.Obiectele cunoasterii pot fi: termeni,date,principii.
Acest tip de item are urmatoarele avantaje: scheme de notare simple; timp scurt de raspuns si de notare; posibilitatea utilizarii unui numar mare de itemi intr-un test.
Dezavantaje: rationamentul prin care se ajunge la raspuns nu poate fi urmarit; necesitatea explicatiilor la inceputul testului, posibilitatea ghicirii raspunsurilor; cel evaluat are 50% sansa de a selecta raspunsul corect. Pentru eliminarea acestui incovenient se poate folosi o alta varianta a itemilor cu raspuns dual, itemi cu inlocuire a unui cuvant cheie, in afara incercuirii raspunsului corect, in cazul unui enunt fals, se cere celor evaluati sa schimbe partial enuntul pentru ca acesta sa devina adevarat. Astfel se verifica daca cel evaluat detine intr-adevar solutia itemului respectiv.
Exemple:
I. Citeste cu atentie afirmatia din enunt. In cazul in care consideri ca afirmatia este adevarata, dati click pe butonul din dreptul literei A. Daca consideri ca afirmatia nu este adevarata, dati click pe butonul din dreptul literei F.
Enunt a)
Intotdeauna modulul vectorului de pozitie masoara distanta parcursa de mobil.
b)Sunt date doua variante:
1) Intotdeauna modulul vectorului de pozitie masoara distanta parcursa de mobil.
2) In miscarea rectilinie modulul vectorului de pozitie masoara distanta parcursa de mobil.
Care varianta este adevarata?
A
F
1
2- Itemi de tip perechi Solicita stabilirea unei corespondente sau asociatii intre elementele asezate pe doua coloane. Solicita diverse tipuri de relatii: termeni/definitii; reguli/exemple; simboluri/concepte, etc. Impune ca sarcina recunoasterea elementelor aflate intr-o relatie data. Pentru ca recunoasterea sa nu necesite timp mare de cautare elementele sunt distribuite pe doua colane. Elementele din prima coloana, care constituie, de fapt, enuntul itemului sunt denumite premise, iar cele din a doua coloana reprezinta raspusurile
Exemple:
Enunt: II. Scrieti in caseta din coloana stanga, a marimilor fizice, literele corespunzatoare din coloana din dreapta, a unitatilor de masura, corespunzatoare acestor marimi fizice
Marimi fizice Unitati de masura

1. energia potentiala

A. Joule/s

2. puterea

B. Newton·metru

3. forta elastica

C. kilogram·metru/
secunda2


- Itemi cu alegere multipla Solicita alegerea unui singur raspuns corect dintr-o lista de solutii.
Acest tip de item este alcatuit dintr-o premisa si o lista de alternative (lista de alternative reprezinta solutiile posibile ale itemului respectiv, sub forma unor cuvinte, numere, simboluri sau fraze). Cel evaluat trebuie sa aleaga raspunsul corect sau cea mai buna alternativa. Celelalte raspunsuri, in afara celui corect, se numesc distractori (alternative incorecte, dar plauzibile si paralele). De remarcat ca realizarea unor itemi de acest tip presupune o experienta bogata, nefiind foarte simplu de proiectat itemi cu alegere multipla avand o calitate tehnica adecvata.
Exemplu:
III. Un corp aruncat pe vertical in sus revine la sol dupa un timp. Sensul acceleratiei este:
a. in sus la urcare si in jos la coborare;
b. in sus si la urcare si la coborare;
c. in jos si la urcare si la coborare.

Solutiile testului


Conversia oC(Celsius)«»oF(Fahrenheit)
Introduceti un numar intr-unul
din domeniile de mai jos:
Celsius
Fahrenheit

Orientarebanner.a.einstein bac1

placeholder

Vorbe intelepte

¤ Omul face banii, nu banii pe om.

¤ Omul la betie, cade-n nebunie.

¤ In cele din urma, pielea vulpii tot la atelierul de cojocarie ajunge.

¤ Tacerea este solventul care dizolva personalitatea
(Emerson).

¤ Tacerea este de aur, dar sa nu uitam ca, deopotriva, ea este si arma prostului.

¤ Gresala unui moment poate deveni mahnirea unei vieti intregi.

¤ Viata unui batran seamana cu flacara unei lumanari aflata intr-un curent de aer.

¤ Impolitetea cere tot atata timp cat politetea insasi.

¤ Dojeneste-ti prietenii in taina si-i lauda in public.

¤ Cine scrie, citeste de doua ori.

¤ Daca ai un prieten, vezi-l des; caci spinii si maracinii cresc pe drumul pe care nimeni nu mai merge.

¤ Toti vor sa stie, putini vor sa se adanceasca in studii.

Umor

¤ - De ce esti trista Lenuto?
- Daca stiam ca o sa fie nevoie de atatea formalitati la divort, nu ma mai maritam ...

¤ Gospodina: Ce ai in bidon?
Precupeata: Lapte.
Gospodina: Mai multa apa decat lapte.
Precupeata: Pai, pe caldura asta, vaca bea cam multa apa ...

¤ "Initial, dupa ce am baut o sticla de vin, eu si colega mea am fortat usa partii vatamate cu scopul de a ne dezmetici, dar vazand atatea lucruri in casa, ni le-am insusit, fara sa ne mai dezmeticim ..."